Annonse
Kristin Roskifte ble tirsdag kveld tildelt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris under Nordisk råds prisutdeling i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
Kristin Roskifte ble tirsdag kveld tildelt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris under Nordisk råds prisutdeling i Stockholm.    Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix

Norske Kristin Roskifte er tildelt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Jeg er så sjokkert

Illustratøren og forfatteren Roskifte ble tildelt prisen under Nordisk råds prisutdeling i Konserthuset i Stockholm tirsdag kveld.

Juryen beskriver boka som annerledes og enestående i sin sjanger, og som et verk man kan lese mange ganger og hele tiden oppdage noe nytt.

– Tekst og bilde inngår i en sammenheng som er annerledes og enestående innenfor tellebok- og myldretradisjonen, heter det i begrunnelsen.

Sjokkert

Det var en tydelig rørt og stolt vinner som tok imot prisen.

– Jeg er så sjokkert. Hjertelig takk til juryen for at det går an å vinne med en tellebok. Det gir meg utrolig mye motivasjon og lyst til å fortsette og utforske bildebok-mediet. Hjertelig takk til alle som leser boka, og som tar seg tid til å finne historiene og til å være med på leken, sa Roskifte som takket sin samboer og sine tre barn.

Den norske illustratøren og forfatteren er bosatt på Kolbotn i Akershus. Hun har gitt ut sju bildebøker, og bokrettighetene er solgt til USA, Sør-Korea, Singapore, Frankrike, Tyskland og Danmark.

Får 350.000 kroner

Roskifte har mer enn ti års erfaring som frilans-illustratør og har illustrert og designet mange plakater, bøker og brosjyrer med sin rene, enkle og fargerike stil. Illustratøren har en mastergrad i illustrasjon fra Kingston University i England.

I tillegg til hederen og æren som prisen fører med seg, får illustratøren også 350.000 danske kroner i prispenger.

Priset dansk stjerneskudd

Den danske forfatteren Jonas Eika ble tildelt Nordisk råds litteraturpris i Konserthuset i Stockholm tirsdag kveld. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix
Den danske forfatteren Jonas Eika ble tildelt Nordisk råds litteraturpris i Konserthuset i Stockholm tirsdag kveld. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix  

For novellesamlingen «Efter Solen» ble den danske forfatteren Jonas Eika (28) tildelt Nordisk råds litteraturpris.

Den samfunnskritiske science fiction-novellesamlingen «Efter Solen» er den unge danskens andre bok.

Novellesamlingen består av fire lengre historier, som foregår i København, Mexico, London og Nevada. Historiene handler om finansspekulanter, hjemløse gutter som jobber som beach boys i Cancún, stoffmisbrukere og folk som tror på romvesener.

I sin begrunnelse skriver juryen at «Efter Solen» har overrasket og begeistret med sitt globale perspektiv og evnen til å tale inn i samtidens politiske utfordringer uten at leseren føler seg dirigert til et bestemt sted.

Jonas Eika ble født i 1991 i Aarhus i Danmark. Etter å ha gått den danske Forfatterskolen debuterte han i 2015 med romanen «Lageret Huset Marie». For sin andre bok «Efter Solen» har han tidligere mottatt Danske Skønlitterære Forfatteres pris Den svære Toer, Montanas litteraturpris og Michael Strunge-prisen.

Danmark vant sist Nordisk råds litteraturpris i 2017 da Kirsten Thorup vant for sin roman «Erindring om kærligheden».

I tillegg til heder og ære får Eika 350.000 danske kroner i prispenger.

Prisene fra Nordisk råd

  • Barne- og ungdomslitteratur: Den norske forfatteren og illustratøren Kristin Roskifte for boka «Alle sammen teller».

  • Musikk: Den islandske musikeren Gyda Valtysdottir.

  • Miljø: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg. Thunberg nektet å ta imot prisen.

  • Film: Den danske filmen Dronningen.

  • Litteratur: Den danske forfatteren Jonas Eika.

 

Annonse
Annonse
Annonse