Annonse
Den svenske statsministeren Tage Erlander med familie besøker Norges statsminister Einar Gerhardsen på hytta i Gudbrandsdalen i 1959. Her er Einar Gerhradsen, Tage Erlander og Aina Erlander sammen i et muntert øyeblikk ved grinden. Foto: Storløkken / Aktu
Den svenske statsministeren Tage Erlander med familie besøker Norges statsminister Einar Gerhardsen på hytta i Gudbrandsdalen i 1959. Her er Einar Gerhradsen, Tage Erlander og Aina Erlander sammen i et muntert øyeblikk ved grinden.  Foto: Storløkken / Aktuell / NTB scanpix  

Lahlum skal skrive biografi om Einar Gerhardsen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

– Einar Gerhardsen er en av de mest fascinerende og mest krevende utfordringer en biografiforfatter i Norge kan gi seg i kast med. Det vil bli en helt annen type bok, med helt andre utfordringer, enn de jeg har støtt på i arbeidet med Reiulf Steen-biografien, sier Lahlum om sitt nye prosjekt.

I en pressemelding fra forlaget sier forfatteren at han føler seg godt forberedt etter å ha omtalt Gerhardsen som en sentral aktør i fire tidligere bøker.

– Av ulike årsaker kom jeg til at tiden nå var inne for en ny biografi om Einar Gerhardsen, sier han.

Lahlum har allerede begynt på skriveprosessen, men svarer foreløpig avventende på spørsmålet om når han regner med å ha boka klar.

Den forrige og foreløpig eneste historikerbiografien om Gerhardsen, ble skrevet av professor Finn Olstad i 1999. Gerhardsens liv og politiske karriere har i høst fått ny oppmerksomhet gjennom Erling Borgens dokumentarserie i NRK.

Landsfaderen Einar Gerhardsen var Arbeiderpartiets leder fra 1945 til 1965 og statsminister i Norge i de tre periodene 1945–51, 1955–63 og 1963–65.

Han er den klart lengst sittende statsministeren i Norge etter innføringen av parlamentarismen og allment anerkjent som en av de viktigste politikerne i norgeshistorien.

 

Annonse
Annonse
Annonse