Annonse
Kristin Fridtun blir tildelt den gjeve prisen på onsdag denne uken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kristin Fridtun får Språkprisen 2019

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Kristin Fridtun er vinner av årets språkpris for bøkene «Kjønn og ukjønn» (2015), «Homoflokar» (2018) og «Språket er ei bukse» (2019).

– Hun har tilført den offentlige debatten nye perspektiver både på språk og i spørsmål om kjønn og seksualitet, og hun viser alltid vilje til å saumfare både egne og andres standpunkt. Slik gir hun et viktig bidrag til å holde den offentlige samtalen saklig og konstruktiv, til inspirasjon for oss alle, sier jurymedlem Merete Røsvik.

Underholdende fagformidling

Juryen trekker frem at Fridtun er en underholdende fagformidler som lærer oss å være mer kritiske til ordene vi beskriver omverdenen med.

«Kombinasjonen av gode analytiske evner og evnen til å selv finne klargjørende språklige bilder gjør Fridtuns teksterr både lærerike og underholdende,» skriver blant annet juryen i sin begrunnelse.

Filolog, forfatter og skihopper

Fridtun har tidligere stått på kortlista til Språkprisen, og i år mente juryen at det var umulig å forbigå henne. Fridtun er filolog, foredragsholder og tidligere skihopper, i tillegg til forfatter.

Språkprisen blir hvert år utdelt av Språkrådet til en fremragende sakprosa-forfatter. Prisen blir annethvert år delt ut på bokmål og nynorsk, i år ble den delt ut til en nynorsk forfatter.

Prisutdelingen finner sted 20. november klokken 18.00 på Litteraturhuset i Bergen. Prisen er på 100.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse