Bok

Trudi Henrydotter Eikrem har studert fiskeri- og kysthistorie og skriver avhandling om norsk klippfiskeksport i 1800-åra.

– Klippfisk er mye mer enn Bacalao

NOTERT: I rekken av sakprosabøker viet diverse fenomener er turen nå kommet til klippfisken.

Publisert Sist oppdatert

For nå utkommer det ei bok som beskrives som den rene kjærlighetserklæringen til klippfisken. Den har tittelen «Klippfisk – 153 oppskrifter». Men du får mer enn bare matlagingstips, understrekes det fra forlagshold. Forfatter Trudi Henrydotter Eikrem forteller nemlig også klippfiskens historie i denne boken – historien om at Norge i flere hundre år har eksportert klippfisk til sørlige strøk.

Boken er rikt illustrert med bilder av fotograf Vasco Pinhol, og emballasjekunst, løftet fram i lyset av designer Trude Antonie Øvrebøe.

Oppskriftene i boken er blant annet hentet fra 100 år gamle dokumenter fra arkiv i Lisboa.

– Klippfisk er så mye mer enn «bare» Bacalao, sier forfatteren – og skyter inn:

– Jeg vil hente fram denne verdifulle råvaren fra glemselen og vise at det slett ikke er vanskelig å lage god mat av klippfisk.

Trudi Henrydotter Eikrem vokste opp i Ulstein på Sunnmøre. Som, historiker med spesialisering i portugisisk historie, har hun arbeidet mye med formidling av portugisisk språk og kultur.

Hun har fartstid som journalist i NRK Møre og Romsdal og P2, og som lærer. Nå er hun førstelektor ved Høgskulen i Volda.

Powered by Labrador CMS