Annonse
Trudi Henrydotter Eikrem har studert fiskeri- og kysthistorie og skriver avhandling om norsk klippfiskeksport i 1800-åra. Foto: Vasco Pinhol / NTB kultur
Trudi Henrydotter Eikrem har studert fiskeri- og kysthistorie og skriver avhandling om norsk klippfiskeksport i 1800-åra.    Foto: Vasco Pinhol | NTB kultur

– Klippfisk er mye mer enn Bacalao

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

For nå utkommer det ei bok som beskrives som den rene kjærlighetserklæringen til klippfisken. Den har tittelen «Klippfisk – 153 oppskrifter». Men du får mer enn bare matlagingstips, understrekes det fra forlagshold. Forfatter Trudi Henrydotter Eikrem forteller nemlig også klippfiskens historie i denne boken – historien om at Norge i flere hundre år har eksportert klippfisk til sørlige strøk.

Boken er rikt illustrert med bilder av fotograf Vasco Pinhol, og emballasjekunst, løftet fram i lyset av designer Trude Antonie Øvrebøe.

Oppskriftene i boken er blant annet hentet fra 100 år gamle dokumenter fra arkiv i Lisboa.

– Klippfisk er så mye mer enn «bare» Bacalao, sier forfatteren – og skyter inn:

– Jeg vil hente fram denne verdifulle råvaren fra glemselen og vise at det slett ikke er vanskelig å lage god mat av klippfisk.

Trudi Henrydotter Eikrem vokste opp i Ulstein på Sunnmøre. Som, historiker med spesialisering i portugisisk historie, har hun arbeidet mye med formidling av portugisisk språk og kultur.

Hun har fartstid som journalist i NRK Møre og Romsdal og P2, og som lærer. Nå er hun førstelektor ved Høgskulen i Volda.

Annonse
Annonse
Annonse