Bok
– Klippfisk er mye mer enn Bacalao
NOTERT: I rekken av sakprosabøker viet diverse fenomener er turen nå kommet til klippfisken.
For nå utkommer det ei bok som beskrives som den rene kjærlighetserklæringen til klippfisken. Den har tittelen «Klippfisk – 153 oppskrifter». Men du får mer enn bare matlagingstips, understrekes det fra forlagshold. Forfatter Trudi Henrydotter Eikrem forteller nemlig også klippfiskens historie i denne boken – historien om at Norge i flere hundre år har eksportert klippfisk til sørlige strøk.
Boken er rikt illustrert med bilder av fotograf Vasco Pinhol, og emballasjekunst, løftet fram i lyset av designer Trude Antonie Øvrebøe.
Oppskriftene i boken er blant annet hentet fra 100 år gamle dokumenter fra arkiv i Lisboa.
– Klippfisk er så mye mer enn «bare» Bacalao, sier forfatteren – og skyter inn:
– Jeg vil hente fram denne verdifulle råvaren fra glemselen og vise at det slett ikke er vanskelig å lage god mat av klippfisk.
Trudi Henrydotter Eikrem vokste opp i Ulstein på Sunnmøre. Som, historiker med spesialisering i portugisisk historie, har hun arbeidet mye med formidling av portugisisk språk og kultur.
Hun har fartstid som journalist i NRK Møre og Romsdal og P2, og som lærer. Nå er hun førstelektor ved Høgskulen i Volda.