Annonse
Kronprinsesse Mette-Marit og forfatter og Geir Gulliksen (t.v.) i en samtale hos den tyske radiokanalen Radio Eins i Berlin. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kronprinsesse Mette-Marit og forfatter og Geir Gulliksen (t.v.) i en samtale hos den tyske radiokanalen Radio Eins i Berlin.    Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Mette-Marit på tysk radio

– Jeg føler meg utrolig norsk

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

– Jeg har alltid ønsket å forstå meg selv. Jeg har alltid følt meg utrolig norsk. For meg er det en viktig identitetsmarkør at jeg er norsk, sa kronprinsessen i det direktesendte programmet fra allmennkringkasteren RBBs storstue, med et publikum på over 1.000 personer søndag.

Bokmessen bakteppet

Radiokanalen, som i snitt har rundt 500.000 lyttere, viet store deler av kvelden til et program om norsk litteratur.

Bakteppet er selvsagt Norges deltakelse som hovedland under bokmessen i Frankfurt den kommende uken, men også utgivelsen av essay- og novellesamlingen «Hjemlandet» på tysk. Kronprinsessen har vært redaktør for boken sammen med Geir Gulliksen.

– Vi undersøker om det er noe inni oss som viser at vi er norske, forklarte Mette-Marit, før det var duket for høytlesning fra boken.

Den tyske skuespilleren Joachim Krol leste blant annet fra en tekst hvor Dag Solstad uttrykker sterk bekymring for det norske språket, blant annet som følge av påvirkning fra Europa.

Mette-Marit beskrev sin tolkning av teksten som at det er et spørsmål om «liv og død» for forfatteren, og understrekte at Solstad stiller mange viktige spørsmål.

– Hvem er vi hvis vi bare adapterer det engelske språket? Vi kunne sittet her hele kvelden og diskutere, sa hun.

Litteraturtog i dag

Kronprinsparets inntog i den tyske hovedstaden har vakt stor interesse hos tyske medier. Mandag morgen drar de videre med et litteraturtog, som ankommer Frankfurt og bokmessen tirsdag.

 

Annonse
Annonse
Annonse