Bok

Leder Eystein Hanssen i Forfatterforbundet mener NFOF bevisst holder dem utenfor forhandlingene om bibliotekvederlaget.

Forfatterforbundet og NFOF i pengekrig

NFOF og Forfatterforbundet klarer ikke å bli enige om fordelingen av bibliotekvederlaget.

Publisert Sist oppdatert

Forhandlingene om hvem som skal få hva av bibliotekvederlaget har gått i lås, melder Klassekampen.

Avisa skrev i går at en tredel av Forfatterforbundets medlemmer er selvpubliserte.

Ønsker ny gransking

Styreleder Ika Kaminka i Norsk forfatter- og oversetterfond (NFOF) sier i dag til samme avis at hun ønsker ny gransking av Forfatterforbundet for å «bli klar over hvem Forfatterforbundet representerer».

– Vi har kanskje hatt et overdrevent bilde av hvor representative Forfatterforbundet er, sier Kaminka til Klassekampen.

Bakgrunnen for forhandlingene er at Forfatterforbundet ønsker å forhandle til seg en del av summen i bibliotekvederlaget. Forfatterforbundet fikk godkjent forhandlingsrett om bibliotekvederlaget 4. februar i år.

Kniving om midler mellom NFOF og Forfatterforbundet

Summen som blir tildelt av Kulturdepartementet er på 126 millioner kroner. Den er ment å kompensere forfattere og rettighetshavere som stiller verkene sine til gratis disposisjon gjennom biblioteker og lignende.

En del av summen skal tildeles Norsk forfatter- og oversetterfond, som Den norske Forfatterforening (DNF) er en del av. Forfatterforbundet har i en lengre periode forhandlet med NFOF om å bli tildelt en del av kaka.

«Kritisk situasjon»

Men forhandlingene har gått i lås. Styreleder Eystein Hanssen i Forfatterforbundet mener NFOF aktivt holder dem utenfor forhandlingene. «Situasjonen er kritisk,» skriver Hanssen i en epost til Klassekampen.

Overfor KulturPlot utdyper han:

– Vi synes dette er veldig synd og ønsker og krever likebehandling. Vi har blitt tildelt forhandlingsrett og det innebærer at vi har lik rett til å forhandle om vederlaget og lik rett til å motta og forvalte midler.

Innkalt av KUD

Kaminka i NFOF sier til Klassekampen at hun ønsker at Kulturdepartementet (KUD) skal gripe inn i forhandlingene. Kulturdepartementet selv ønsker ikke å gripe inn, men viser til at organisasjonene selv må løse forhandlingene seg imellom.

Hanssen opplyser at Forfatterforbundet sammen med NFOF, DNF, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) og Norske Dramatikeres Forbund (NDF) nå har blitt innkalt av KUD til et møte angående hendelsesforløpet.

Det er disse fem organisasjonene som har forhandlingsrett i forbindelse med bibliotekvederlaget.

Powered by Labrador CMS