Foto

Zeshan Shakars roman «Tante Ulrikkes vei» ble den neste mest solgte boken i 2018, kun slått av Maja Lundes «Snøsøsteren: En julefortelling».

En av fire nordmenn leser bøker daglig

Publisert: 7. oktober 2019 kl 09.51
Oppdatert: 12. desember 2019 kl 13.14

I fjor leste en fjerdedel av alle nordmenn papirbøker på fritiden. I snitt leser de en time hver dag. Fordeles lesetiden på alle nordmenn, leser hver nordmann 14 minutter per dag. Dersom e-bøker legges til i regnestykket, blir tallet 16 minutter hver dag.

Leser mer enn på 90-tallet

Det er likevel tydelig at nordmenn leser mer enn vi gjorde for 20 år siden. Andelen lesende nordmenn har gått fra mellom 17 og 20 prosent på slutten av 90-tallet, til rundt 25 prosent i dag, ifølge tall fra Norsk Mediebarometer.

Foto

Andel av befolkningen som leser papirbøker. (Kilde: SSB)

Flere kvinner leser

Kvinner leser omtrent dobbelt så mye som menn. I fjor leste 32 prosent av kvinner og 16 prosent av menn. Forskjellene har dessuten økt – fra 2017 til 2018 leste menn fire prosentpoeng mindre, mens kvinner leste tre prosentpoeng mer.

Forskjellene ser også ut til å øke med alderen. Mens gutter og jenter på ni til 15 år leser mer eller mindre like mye, er det stor forskjell på menn og kvinner i aldersgruppen 25 til 44 år. Kun 10 prosent av menn i denne aldersgruppen leser papirbøker, mot 26 prosent av kvinnene.

Skjønnlitteratur mest populært

63 prosent av personene som leste papirbøker i fjor, sa de leste noveller og romaner. Kvinner har tradisjonelt sett oftere oppgitt å lese skjønnlitteratur, men også menn leser mer skjønnlitteratur enn før. Menn leste i fjor flere sakprosa-bøker om samfunn, politikk, kunst og historie enn kvinner.

Foto

Skjønnlitteratur er den klart mest populære sjangeren. (Kilde: SSB, Norsk Mediebarometer)