Deltagere gjør seg klare for en poetisk løpetur.

Foto

Magne Lerø

Obrestadløpet

18 kilometer med innlagt diktlesning

Publisert: 4. november 2019 kl 11.38
Oppdatert: 4. november 2019 kl 11.41

Obrestadløpet, et lyrisk og løpende seminar, ble sparket i gang for 12. gang søndag.

Løpet ble etablert som en gave til forfatteren Tor Obrestad (81) på hans 70 års dag etter initiativ fra Dagbladets tidligere kulturredaktør Andreas Hompland og forfatter og lyriker, nylig avdøde, Jan Jakob Tønseth. Han kvitterte for gaven med å si at det største en poet kan oppleve er å få et løp oppkalt etter seg. Løpet avvikles hvert år på Allehelgensdagen, klokken 11.

Innlagt diktpause

Løpet er på 18 kilometer og det er inn lagt 6-7 korte pauser der de løpende bidrar med lesing av passende dikt, utvalgt av Hompland.

Løpet starter ved Grorud stasjon, går ned til Ammerud, deretter innover i Lillomarka, før en kommer ut ved Årvoll, over Tonsenhagen til Sinsenkrysset, nedover Hans Nielsens Hauges gate, til Ullevål sykehus, deretter til Majorstua og en ender opp ved Livshjulet i Vigelandsparken.

Det er den samme ruten som Tor Jonsen (Obrestads nøkkelromanhovedperson) i romanen «Vi skal kle fjellet med menneske og våpen», løp til og fra jobb. Han bodde på Grorud, og løp til og fra Majorstua til jobben på Vel Vask. Dette var i den tiden skikkelige sosialister sjølproletariserte seg.

«Unyttig egenaktivitet»

Obrestad bodde selv en periode på Grorud og løp til Vel Vask i pålagte sjølvproletarisering. Han var en god maratonløper i en tid der det var vanlig å mene at revolusjonære ikke burde beskjeftige seg med den slags unyttig egenaktivitet. Han ble norgesmester i maraton i klassen 40-45 år med en tid godt under tre timer.

Tor Obrestad har utgitt 20 diktsamlinger og romaner, har gjendiktet 12 diktsamlinger, skuespill og romaner og skrevet 9 sakprosabøker, blant annet biografier om Arne Garborg, Hulda Garborg og Einar Førde. Han har fått fem ulike priser for sitt forfatterskap.