Bok

Klappet og klart for en ny runde norsk Black History Month

Tema for årets norske Black History Month neste måned er å fremme fortellinger om norsk-afrikanere – som arrangørene mener burde vært del av vår norske eventyrsamling.

Publisert Sist oppdatert

– For burde ikke historien om den første norsk-afrikanske embetsmannen, i Kragerø på 1600-tallet, og den svarte vikingen vært en del av norske folkeeventyr? heter det i pressemeldingen fra Black History Month Norway.

Ida Evita de Leon dro denne norske versjonen i gang i 2019 – inspirert av USA, og det vokste seg stort året etter i kjølvannet av Black Lives Matter. Nå er det blitt en årlig kulturfestival i både Oslo og Bergen, der det i hele oktober blir bokutstillinger i biblioteker og bokhandler, panelsamtaler, konserter og formidling av historier.

Foto Ida Evita De Leon er leder for Black History Month Norway, som arrangeres i hele oktober. Foto: Handout

Det blir også filmvisning av dokumentaren «Veien hjem» og kortfilmen «Walaac», og i etterkant diskusjon om det vestlige blikk i formidling av adopsjonshistorier.

Arenaer for 2022-arrangementet er blant annet Melahuset, Deichman Bjørvika, Uhørt og Vega kino i Oslo, mens det blir Krølleworkshop på biblioteket i Åsane i Bergen med Lalla og Rahiima fra NRK-serien «Krøll» og nettstedet Krølltopp.

– Under årets Black History Month Norway ønsker vi å utforske hva det vil si å skape, og nedfelle norsk historie, samt se på hva som defineres som kunst verdig å bevare og løfte frem. Vi skal analysere det norske samfunnet ut ifra et svart blikk, heter det videre.

Powered by Labrador CMS