Bok

Den russiske forfatteren Mikhail Sjisjkin har i mange år vært en tydelig kritiker av Putin. I kveld skal ha samtale med den ukrainske forfatteren Andrej Kurkov på Litteraturhuset i Oslo.

Tar til orde for mer enn kulturboikott

Kulturboikott er et altfor svakt middel mot kunstnere som støtter Putins krig, ifølge forfatter Mikhail Sjisjkin.

Publisert Sist oppdatert

– Hvis boikotten berører de skuespillerne, musikerne, forfatterne og dirigentene som har skitnet seg til med å samarbeide med Putin-regimet og støtte aggresjonen mot Ukraina, så er boikott for lite, sier den russiske forfatteren Mikhail Sjisjkin til Klassekampen.

– Da behøves det straffeforfølgelse etter gjeldende lovgivning mot krigspropaganda, mener han.

Sjisjkin er en uredd kritiker av Putins regime og krigføring i Ukraina. I dag er han i Oslo for å snakke med sin ukrainske kollega, forfatteren Andrej Kurkov, på Litteraturhuset i Oslo, i regi av tidsskriftet Samtiden. Arrangementet omtales som et «ukrainsk-russisk mestermøte».

Han sier videre at han gjerne tror på at alle de som har planlagt denne krigen og deltatt i den, som på en eller annen måte har støttet den, vil havne på tiltalebenken.

Sjisjkin er derimot ikke for all kulturboikott:

– Hvis boikotten gjelder om man skal spille Tsjajkovskij eller Rakhmaninov, sette opp Tsjekhovs skuespill eller gi ut de russiske klassikerne, eller diskriminering av russisk språk som sådan, da er det bare tåpelig, og noe Putins propaganda nettopp ønsker seg, sier han til Klassekampen.

Vil påvirke litteraturen

Som alle tidligere kriger vil også denne krigen påvirke litteraturen, både i Russland og Ukraina, mener han.

– Jeg er ikke i tvil om at unge forfattere som nå samler uhyrlige erfaringer fra denne krigen – for den ene parten en skammelig krig, for den andre parten en heroisk krig – vil skape bøker som kommer til å endre bildet både av den ukrainske og den russiske litteraturen, sier Sjisjkin.

Powered by Labrador CMS