Forfatter Karl Ove Knausgård leverer manus til Framtidsbiblioteket.

MTF

Framtidsbiblioteket

Knausgård leverer sitt manus til høsten

Redaksjonen
Publisert: 14. april 2020 kl 11.21
Oppdatert: 14. april 2020 kl 11.26

– Framtidsbiblioteket vurderer dette øyeblikket fra et dybdeperspektiv. Det er viktigere enn noen gang å ha håp, tillit og utøve «timefullness» med tanke på våre framtidige generasjoner, sier kunstner Katie Paterson i en pressemelding.

Det som beskrives som et historisk øyeblikk vil foregå i Nordmarka i Oslo, i en intim seremoni: Du kan bli med Knausgård på en vandring fra Frognerseteren til skogsområdet fylt av fem år gamle spirende grantrær: Framtidsbibliotekskogen. I tillegg til overleveringsseremonien i Nordmarka markerer dette året en milepæl fordi Framtidsbibliotekets rom åpnes i nye Deichman Hovedbibliotek i Bjørvika. Rommet vil bli et hvilested for alle manuskriptene som er overlevert prosjektet, fram til de skal publiseres i 2114. 

– Idéen er så strålende. Jeg liker veldig godt tanken på at man kommer til å få lesere som fortsatt ikke er født – det er som å sende et lite skip fra vår tid til dem. Jeg liker at det vil bli åpnet om hundre år og jeg liker at skogen vokser så langsomt, at alt henger sammen. Det er et så vidunderlig grønt kunstverk, sier Karl Ove Knausgård.

Offentlig kunstprosjekt

Framtidsbiblioteket er et offentlig kunstprosjekt av den skotske kunstneren Katie Paterson, som gjennom de neste hundre årene gradvis vil vokse fram i Oslo. Karl Ove Knausgård er den sjette forfatteren som deltar. Kanadiske Margaret Atwood var den første forfatteren og overleverte sin tekst i 2014. Hun ble etterfulgt av den britiske romanforfatteren David Mitchell, den islandske poeten, lyrikeren og forfatteren Sjón, den tyrkiske Elif Shafak og den koreanske forfatteren Han Kang, som leverte sitt manuskript i fjor. 

Ny film om prosjektet tilgjengelig fra 7. april

Til Katie Patersons separatutstilling på det skotske Nasjonalgalleriet for moderne kunst i Edinburg ble det laget et filmatisk verk, som forteller Framtidsbibliotekets historie så langt. Filmen er tilgjengelig her.    

Saken fortsetter under annonsen