Gleder seg til utstillingsåpning: Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Carina Johansen / NTB Scanpix

– Noen av norsk kulturhistories mest spektakulære, unike og betydningsfulle objekter

NTB
Publisert: 12. februar 2020 kl 10.43
Oppdatert: 12. februar 2020 kl 10.43

Utstillingen åpnes av kronprins Haakon torsdag 27. februar med kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) på plass – som taleholder.

I pressemeldingen heter det videre at Karpe kommer for å samtale med Aslak Sira Myhre – og Tuva Syvertsen tolker Draumkvedet.

– Vi er svært glade for at kronprins Haakon kommer for å åpne utstillingen, og bidrar til å markere dette som en nasjonal begivenhet, sier Sira Myhre. Som videre opplyser at det har tatt fem år siden de første planene om utstillingen forelå, til den nå står klar. Han legger til:

– Det har vært litt av en utfordring å velge ut så få objekter fra en samling som rommer store deler av det som er utgitt i Norge fra 1100-tallet og fram til i dag. Det vi står igjen med, er noen av norsk kulturhistories mest spektakulære, unike og betydningsfulle objekter.

Som eksempler på det som stilles ut, nevnes Magnus Lagabøtes landslov, «Codex Hardenbergianus», Roald Amundsens sørpolsbrev, Griegs håndskrevne noter til a-mollkonserten, våre eldste sensurerte filmklipp, Ibsens håndskrevne manuskript til Hedda Gabler, den unge Camilla Colletts forsøk på å etablere et litteraturtidsskrift, filmopptak av kong Haakon VIIs ankomst til Norge og et SKAM-manuskript.

Utstillingen skal stå i Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo i minst 20 år framover.