Annonse
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kommuner kan miste biblioteker på grunn av kommunereformen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I Danmark førte en kommunereform til at over 100 bibliotek ble lagt ned. Norsk Bibliotekforening frykter en liknende utvikling i de nye norske storkommunene, skriver Klassekampen.

– Mange av oss her på Rennesøy var og er bekymret for hva som skjer og vil skje med biblioteket vårt, sier Bjørg Kristin Helland Bø til avisen. Hun har vært biblioteksjef på øya utenfor Stavanger siden 1974.

Én konsekvens av kommunesammenslåinger er at befolkningen ikke lenger kan regne med å beholde sitt lokalbibliotek.

Det var Erna Solbergs regjering som innførte kommunereformen i 2014. 119 kommuner er blitt til 47 nye. Danmark hadde sin kommunalreform i 2007. Antall kommuner ble redusert fra 270 til 98, noe som førte til nedleggelser av mange bibliotekfilialer.

Vidar Lund, leder for Norsk Bibliotekforening, sier til Klassekampen at han kjenner godt til effektene av den danske kommunereformen. Han mener at norske bibliotekfilialer foreløpig ikke føler seg presset.

– Nei, det ser ut til at det har gått bra så langt. Men det er nå i høst de nye storkommunene skal legge sine første budsjetter, så vi kommer til å følge godt med på utviklingen, sier Lund til avisen.

Han påpeker at de tette avstandene i Danmark har gjort det mer naturlig å kutte i filialer der i forhold til i Norge.

Annonse
Annonse
Annonse