Instagram-poet Alexander Fallo blir ikke påmeldt innkjøpsordningen etter å ha lansert fysisk poesi-bok denne våren.

Anna-Julia Granberg / Blunderbuss

Holder ikke mål for bibliotekene

Redaksjonen
Publisert: 25. mai 2020 kl 09.29
Oppdatert: 25. mai 2020 kl 09.31

I over seks år har Alexander Fallo publisert dikt på Instagram hvor han har skaffet seg 20.000 følgere. Diktsamlingen hans, «Du fucker med hjertet mitt nå», inntok andreplassen på bestselgerlisten for poesi kort tid etter den kom ut i april.

Fallos samling er ikke meldt opp til den såkalte innkjøpsordningen. Ordningen innebærer at forlaget sender 773 bøker til landets biblioteker. Forfatteren får 22,5 prosents royalty og forlaget får betalt for de 773 bøkene av Kulturrådet. Men hvis innkjøpskomiteen i Kulturrådet mener boken ikke holder høy nok kvalitet, må de betale tilbake det de har fått utbetalt for de 773 bøkene.

Forfatteren får imidlertid beholde royaltyen. Det betyr at forlag går på et stort tap når bøker blir «nullet».

Cappelen Damm tok ikke sjansen på å melde inn Fallos bok. Den samme skjebne led diktsamlingen til Trygve Skaug. De selger godt, og det kan være en god del biblioteker kjøper de inn direkte. Men stor interesse og godt salg forhindrer ikke at bøker blir «nullet». Innkjøpskomiteen vurderer kun litterær kvalitet som er noen annet enn hva folk flest liker å lese.

– Selv om Fallo og Skaug er forskjellige forfattere, med hver sin stil og skrivemåte, er risikoen beslektet. Vi har lagt merke til hvilke bøker som er blitt underkjent av vurderingsutvalget de siste årene, og har valgt å legge planene våre med dette in mente, sier direktør for skjønnlitteratur, Trine Kjær, til Klassekampen.

Hadde Fallo blitt meldt opp, hadde han fått utbetalt rundt 90.000 i royalty. Nå må han selge 2800 bøker for å tjene såpass, for når en bok ikke blir kjøpt inn, er royaltysatsen bare 15 - og ikke 22,5 prosent.

Fallo og Skaug når ut til store lesergrupper med lyrikk som folk flest får noe ut av. Vurderingsutvalget er ikke opptatt av hva folk liker å lese. De legger litterære kvalitetskriterier til grunn for hvilke bøker som skal bli godkjent og hvilke som skal bli «nullet».

Saken fortsetter under annonsen