Brudd på smittevernreglene på Deichman

Bård Andersson
Publisert: 19. november 2020 kl 09.38
Oppdatert: 24. november 2021 kl 02.57

Så og si alt av kultur- og fritidsaktiviteter er stengt ned i Oslo. Men bibliotekene holder åpent, og det uroer de ansatte på Deichman. Verneombud og tillitsvalgte ved Deichman bibliotek varsler om omfattende brudd på smittevernreglene. Nå ber de byrådet om å gripe inn, skriver Klassekampen.

– Vi får mange tilbakemeldinger hver dag fra ansatte som opplever situasjonen som ytterst problematisk. Men det er byrådet som har bestemt å holde bibliotekene åpne, og vi sliter med å få bibliotekets ledelse til å ta bekymringene på alvor, sier Toril Høimyr, som er hovedtillitsvalgt for Fagforbundets lokallag, Deichmanklubben.

Klassekampen har snakket med medarbeidere ved tre av Deichmans filialer, som til sammen tegner et sammensatt bilde av en arbeidshverdag som oppleves som utrygg for både brukere og ansatte:

  • Intet generelt påbud om bruk av maske, bare i «nødvendige situasjoner»

  • Ingen registrering av navn på de besøkende, og derfor vanskelig å varsle dersom koronasmitte skulle oppstå

  • Ved enkelte filialer er det mange som ikke overholder kravene om å holde minimum én meters avstand, bruk av håndsprit og andre smitteverntiltak

  • Ansatte og vikarer blir bedt om å ta vakter ved flere filialer, noe som gir økt risiko for smittespredning

– Våre medlemmer forteller også om brukere som hoster og harker åpenlyst uten å bruke munnbind, og som ikke holder tilstrekkelig avstand. De føler seg veldig utsatt, sier Høimyr i Deichmanklubben til avisen.

Biblioteksjef Knut Skansen mener det er trygt å besøke Deichman.

Saken fortsetter under annonsen

 «Vi legger sånn sett godt til rette for at lånere kan bruke biblioteket på en ansvarlig og trygg måte, men det er først og fremst den enkeltes ansvar å føle disse reglene i det offentlige rom – det gjelder også i biblioteket», svarer Skansen på en e-post til Klassekampen.