Det gamle Biblioteket
Stian Lysberg Solum / NTB

Fotofestival åpner på gamle Deichmanske i oktober – ønsker å bli «Norges første og største»

NTB
Publisert: 23. juni 2021 kl 08.19
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

En ny fotofestival i Oslo har som mål «å fremkalle fotointeressen til befolkningen».

Oslo Negativ blir navnet, og skal foregå på Det Gamle Biblioteket – altså tidligere Deichmanske – i tiden 1. til 24. oktober. Ifølge pressemeldingen tar nykommeren sikte på å bli «Norges første og største i sitt slag».

– Foto og interessen for fotokunst er sterkere enn noen gang. Ikke bare går vi alle rundt med et kamera i våre smarttelefoner og dokumenterer tilværelsen daglig og i øyeblikket, vi søker også kunsten og fotografi som kunstform, sier festivalansvarlig Lars Tefre Baade.

Oslo Negativ lover «muligheter for inspirerende møter mellom fotografier, fotografer og festivalpublikum, servering, kurs med mer».

Fotokunst fra en rekke Oslo-gallerier så vel som NTB med Nasjonalbiblioteket skal finne veien inn i Det Gamle Bibliotekets kjeller, bokmagasiner og de mange kontorene og korridorene. Publikum skal få møte både norske og internasjonale fotografer, også i områder som tidligere har vært stengt for publikum. Dette tror kurator Nina Sørlie vil gi publikum en helt unik opplevelse:

– Oslo Negativ vil for første gang gi publikum muligheten til å se bibliotekets mange skjulte ganger og mørkerom. Med sine 12.000 kvadratmeter er det mye som aldri har blitt eksponert for besøkende. Fotografiene vil stilles ut i lokalet «as is», i all sin sjarm og historie som bibliotek fra 1933 og frem til stengning i 2020, sier Sørli.

For det blir også et innblikk i hvordan det tidligere hovedbiblioteket har vært, før det skal bygges om til det som i pressemeldingen kalles «et multifunksjonelt flerbrukshus». Ifølge kuratoren vil foto og fotokunst være viktig også for husets fremtid, siden den nye eieren Møller Eiendom også er medeier i en av landets største, private fotosamlinger.

Saken fortsetter under annonsen

Møllersamlingen består av 1.000 fotografier fra 170 år, ikoniske bilder og ukjente verk, som nå for første gang skal stilles ut. Det skjer på utstillingen «Eksponert» på Henie Onstad Kunstsenter fra 23. juni. Senere skal samlingen inn på det tidligere biblioteket.

– Her ønsker vi å gjøre fotosamlingen tilgjengelig for folket, og gi foto en hedersplass i bygget, sa Harald Møller til NRK rett etter kjøpet.