E-lydbøker er for dyre for bibliotekene.
Thomas Brun / NTB

Flere biblioteker har ikke råd til å kjøpe inn nok digitale lydbøker

Publisert: 12. oktober 2021 kl 09.11
Oppdatert: 12. oktober 2021 kl 09.15

Flere biblioteker varsler nå om for dårlig tilbud på e-lydbøker. Årsaken er for dyre lisenser.

I helgen ble det kjent at Oslo-biblioteket Deichman kun tilbyr tolv romaner og noveller fra norske forfattere på e-lydbok. Nå varsler altså flere biblioteksjefer om lignende tilstander.

Blant dem er biblioteksjef i Kristiansand, Kristin Undlien, som sier de opplever skuffelse blant publikum over e-lydboktilbudet ved byens bibliotek.

– Mitt inntrykk er at alle bibliotekene sliter med dette. Dagens system er altfor dyrt. Jeg opplever at forlagene holder tilbake og er redde for å miste markedsandeler, sier Undlien til Klassekampen.

Og selv om etterspørselen er økende har ikke bibliotekene midlene som trengs for å tilby publikum det de ønsker. Dette fordi bibliotekene med dagens ordning må betale en fast sum for hvert eneste utlån.

Undlien sier det eneste grepet bibliotekene kan gjøre er å omdisponere mediebudsjettet, kjøpe inn mindre på papir og mer digitalt, men mener dette ikke er bra nok.

E-lydbøkene som bibliotekene låner ut, formidles gjennom Biblioteksentralen og Bokbasen.

Saken fortsetter under annonsen

Kristin Lande, kommunikasjonssjef for Biblioteksentralen, forteller at det tidligere har vært et problem at flere forlag ikke har ønsket å selge sine e-lydbøker til bibliotek. Selv om situasjonen har bedret seg, mener hun det er uheldig at ikke alt som finnes på norsk av lydbøker kan kjøpes av bibliotek.

– Fortsatt er det slik at forlag og forfattere selv kan velge om de vil gjøre e-lydbøkene sin tilgjengelige for bibliotekene, og vi ser at noe blir holdt tilbake, sier Lande til Klassekampen.

Ledige stillinger – kulturjobb