Førstehjelpsutstyr som du burde kjenne til

Av: Heymedia
Publisert: 25. august 2021 kl 15.45
Oppdatert: 3. mars 2022 kl 14.56

Førstehjelpsutstyr som du burde kjenne til

Vi vet aldri når ulykken skulle oppstå, men når den først gjør det, er det veldig bra å ha en generell kunnskap om medisinsk utstyr som du kan finne rundt deg. Vi kan vel alle være enig om at et plaster eller engangshansker er lett å vite bruken av, men så er gjerne det som er tilgjengelig litt mer avansert og det kan være skremmende om du ikke har lært deg bruken. Husk, det er bedre å ringe 113 noen ganger for mye enn en gang for lite. 


Hjertestarter

Når hjertet stopper står det ofte om minutter før det blir svært alvorlige konsekvenser, det er derfor viktig å komme i gang med hjerte- og lungeredning snarest, 30 kompresjoner og 2 innblåsninger. Om du har, eller får noen til å gi deg en hjertestarter vil den omtrent gjøre alt for deg, følg anvisninger som den gir deg vokalt og det går bra så lenge du holder hodet kaldt og lytter til maskinen. 


Kompress

Ved store eller dype kutt er det viktig at du ikke fjerner det som kom inn i deg (dersom noe skulle sitte fast, som f.eks. en trebit), om mulig stabiliser det, men om ikke er det viktig at du legger press på såret ved å bruke en kompress, og holder trykket på selve skaden. 


Øyeskyll

Enten det er i hjemmet eller på arbeidsplassen, så vil det utvilsomt finnes kjemikalier som kan gjøre stor skade på øynene. Det er derfor viktig å skylle øynene så raskt som mulig, og enten det er øyeskylleflasker som er designet for det eller rent vann, alt er bedre enn å ikke ha noe å skylle øynene med. 


Annet utstyr

Det er veldig viktig å gjøre seg kjent med alt av medisinsk teknisk utstyr du har før krisen kommer. Arbeidsplasser vil ha førstehjelpsutstyr på en fast plass, gjør deg kjent med den og vit hvor du skal finne det du trenger og hvem som er ansvarlig for det. 


De aller fleste ulykker skjer i hjemmet og det er viktig at du eller de du bor med har en generell kunnskap om hvor de finner førstehjelpsutstyr, og er komfortable med å bruke det. Det kan derfor være fint å ha en fast plass i hjemmet, akkurat slik som du har på jobben, der alt er plassert, og at du følger med på at det er oppdatert og det mest nødvendige er der til enhver tid.