Bok

Vil fortelle om hvem kvenene er i diktsamling

Forfatter M. Seppola Simonsen debuterer med diktsamlingen «Syđänmettä / Hjerteskog», en diktsamling der både den kvenske identiteten og mangelen på det kvenske ordforrådet settes under lupen.

Publisert Sist oppdatert

Synliggjøringen av det kvenske beskrives som både «akutt og alvorlig». Forfatteren ønsker at boka skal være en representasjon av det kvenske, at de som ikke vet hvem kvenfolket er skal få vite det og at de kvenske leserne skal få et perspektiv på identiteten.

Kvensk identitet og språkløshet

– Hva handler diktsamlinga om?

– Jeg synes forlaget har fanget det fint når de sier at boka er «en slags undersøkelse eller innsirkling av kvensk identitet og språkløshet», sier forfatteren.

Boka kom gradvis til liv over noen år. Seppola Simonsen ønsket å skrive rundt det kvenske, i denne tilnærmingen til tematikken kom inspirasjonen organisk. Forfatteren ble inspirert av både naturen og det kvenske språket.

Foto Forfatter M. Seppola Simonsen er ute med sin diktsamling-debut. Foto: Heidi Furre

Boka har et mangfold av dikt. Forfatteren er snar med å trekke frem sitt favorittdikt: «Syđänmettä», et dikt som har en spesiell plass i hjertet hos poeten.

– Hva vil det si for deg å være kven?

– Å være kven er for meg å være arvtager til noe større enn meg selv. Jeg er et produkt av min families historie, og jeg er en del av et miljø som brenner for å bevare og styrke vår kultur og vårt språk. Det å være kven har alt og ingenting å si for hvem jeg er på samme tid, sier Seppola Simonsen.

– Hvor viktig er det å fremme det kvenske?

– Det er både akutt og utrolig viktig.

Søker til naturen

Seppola Simonsen startet arbeidet med diktsamlingen foran pc-skjermen med et knippe ord og idéer. Mye ble skrevet, og enda mer ble skåret bort. Noen av diktene kom lettere enn andre. Skulle forfatter oppleve skrivesperre søkes det tilbake til litteraturen og naturen. Forfatteren forteller at det å lese det andre skriver er meget inspirerende. I poesiens verden liker forfatteren å lese blant andre Mary Oliver, Rolf Jakobsen og William Carlos William.

– De vakre ordene i det kvenske språket er også til endeløs inspirasjon. For kvenske lesere håper jeg å være noe jeg selv har savnet: en representasjon og et perspektiv som resonnerer, beretter forfatteren.

– Hva er budskapet i Hjerteskog?

– Samlingen har nok ikke ett singulært budskap. Det er mye jeg prøver å belyse, men hva leseren får ut av det varierer, sier poeten.

Ønsker å skape interesse for kvensk kultur

– Om leseren ikke kjente til kvenene før hen plukket opp samlingen min ønsker jeg å kunne fortelle om hvem vi er, og kanskje skape en interesse for vår kultur. For kvenske lesere håper jeg å være noe som jeg selv savnet: en representasjon og et perspektiv som resonnerer.

Seppola Simonsen har utviklet og spisset boka i samarbeid med redaktør Nils-Øyvind. Debutanten er svært fornøyd med redaksjonen på Flamme forlag, og deres interesse for det kvenske.

Seppola Simonsen går ofte tilbake til diktene sine for revisjonens skyld. Forfatteren forteller at det er fint å la et dikt ligge i noen uker før det blir sett på igjen, det gjør det også lettere å kutte det som burde kuttes.

– Hva er planene fremover?

– Jeg skriver videre! Så lenge noen ønsker å lytte har jeg mer å fortelle.

Powered by Labrador CMS