Norges største bokhandlerkjede øker omsetningen, tross at salget av bøker i butikkene går ned. Foto: Erlend Aas / NTB 

Tror boksalget over disk vil falle

Publisert: 14. juli 2022 kl 09.49
Oppdatert: 14. juli 2022 kl 09.49

John Thomasgaard, administrerende direktør i bokhandelkjeden Norli, tror ikke dagens unge leser bøker i like stor grad

– Om jeg tror dagens unge kommer til å lese like mange bøker som den eldre generasjonen? Nei, de gjør nok ikke det

– Strømmetjenester vinner stadig mer terreng, og vi tror boksalget over disk vil falle jevnt og trutt med to-tre prosent i årene fremover. Men da er det desto viktigere at vi klarer å øke salget av andre varer, sier han.

­Norli har 200 utsalgssteder i landet, og er eid av forlagshuset Aschehoug, og Norgesgruppen. Sistnevnte driver først og fremst med dagligvarekjeder, som Meny og Kiwi. 

Regnskapstallene for i fjor og første halvår i år viser at Norli har klart å øke omsetningen ganske kraftig. Resultatet nederst i regnskapet var derimot ganske uendret fra 2020 til 2021. Et stort underskudd i første halvår 2021 er blitt langt mindre i første halvår i år. Det er særlig i andre halvår hvert år at bokhandlerne tjener penger. Desember står alene for 20 prosent av inntektene.

– I det store bildet har vår bransje kommet positivt ut av koronapandemien. Vi har ikke vært blant de største vinnerbransjene, som sportsutstyr, byggevarer og lignende, som jo fikk en voldsom opptur, men vi fikk samtidig en fordel av at nordmenn ikke reiste utenlands. Så har vi første halvår i år klart å øke ytterligere til det som for oss er all-time high, sier Thomasgaard.

Må satse mer på nye produkter

Saken fortsetter under annonsen

Norli har klart å øke bokinntektene med rundt 20 prosent de siste fem årene, hovedsakelig som følge av innlemmelse i kjeden av flere Tanum- og Notabene-butikker, samt nettsalg og omnikanal, det vil si en sømløs og helhetlig kundeopplevelse, uavhengig av hvor, når og hvilken kanal de møter.

Samtidig har inntektene fra andre varer blitt doblet.

– Andelen ikke-bøker har nå passert 40 prosent av omsetningen. Og det er her inntektene både vil og må øke for å opprettholde lønnsomheten. Men det kan ikke være hvilke varer som helst. Det nytter ikke å tenke at vi for eksempel skal begynne å selge skismøring. Men vi ser blant annet mer i retning leker og annet som er beslektet med varer vi allerede selger i dag, sier Thomasgaard.

Ledige stillinger – kulturjobb