Folkets Hus, Youngstorget, Folketeaterbygningen

Foto
Cornelius Poppe / NTB .

Folketeateret taper 7-8 millioner hver uke grunnet smittverntiltakene

Publisert: 1. februar 2022 kl 09.05
Oppdatert: 1. februar 2022 kl 10.09

Flere aktører forventer full gjenåpning i dag. Alt annet vil være en skuffelse, sier flere.

I kultur-Norge er det ikke alle som har store forventinger til lettelsene. Knut Dahl i Folketeateret sier de allerede har blitt skuffet mange ganger. Han forteller at forrige gang regjeringen kom med såkalt gode nyheter for kulturlivet, var det ganske langt fra sannheten likevel:

Regjeringen åpnet da for opptil 1500 på arrangementer, men kravene var halv kapasitet og at publikum måtte deles opp i kohorter på 200 personer, med to meters avstand og egne toaletter. Med disse kravene ble det nesten enda verre enn hva det hadde vært før, mener han.

– Salen tar 1400. Så hver uke nå må vi skuffe mellom 7000 og 8000 personer som har bestilt billetter som ikke får se forestillingen grunnet koronarestriksjonene. Hver uke taper vi mellom syv til åtte millioner kroner i omsetning som følge av tiltakene, sier direktøren.

Omtaler meteren som meningsløs

Kristin Krohn Devold, direktør i NHO Reiseliv, mener det nå er på tide at arbeidsgiver tar ansvaret for smittevernet istedenfor staten, slik danskene nå gjør. Berettigelsen for staten til å detaljregulere folks liv er borte, sier hun til Dagens Næringsliv. Hun mener meteren nå oppfattes som meningsløs.

– Folk som går ut på byen vil sitte tett sammen og snakke sammen. Å kreve at man må ha en meters avstand fordi man ikke kommer fra samme husholdning, blir bare toskete, fortsetter hun.

Hun mener regjeringen kommer til å miste mye av sin legitimitet i reiselivsnæringen dersom meteren ikke fjernes. Hun forventer at alle restrksjoner fjernes i dag, og alt annet vil være en skuffelse.

Maria Østerhus, leder i politikk og kommunikasjon i hovedorganisasjonen Virke, forventer full gjenåpning. Antallsbegrensninger for kulturlivet og treningssentre, krav om en meters avstand, skjenkestopp klokken 23 og påbud om hjemmekontor er alle eksempler på svært inngripende tiltak som bare bør beholdes hvis det er absolutt nødvendig. Det er det ikke nå, sier hun til DN.

Flere andre forventer også det samme. Kornsernsjefen i Nordic Choice, Torgeir Silseth, regner også med at meteren forsvinner i dag.

– Det er ingen grunn til å holde vår bransje og andre som lever av at folk møtes som gisler noe lenger. Etter snart to års trening har vi veldig gode rutiner for smittevern i forbindelse med møter og konferanser, så det skal gå fint. Kundene ønsker å komme i gang og vi er klare, sier Silseth.