tono

STEVNES: Tono saksøker Oslo-Filharmonien.

TONO tapte søksmål mot Oslo-Filharmonien

Rettighetsorganisasjonene TONO saksøkte Oslo-Filharmonien (OFO) med krav om nær 1,8 millioner kroner i en strid om framføring av musikk. Kravet nådde ikke fram og TONO tapte på alle punkter i Oslo tingrett og er i tillegg dømt til å betale OFOs saksomkostninger på drøyt 1,1 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver TONO i en pressemelding.

Saken dreier seg om hvilket vederlag OFO skal betale til TONO for framføring av musikk på egne fysiske konserter. OFO har i flere tiår hatt en avtale med TONO, der man har hatt en forhåndsgodkjenning til å framføre TONOs repertoar og rapporterte årlig på hvilke verk som hadde blitt framført. Avtalen ble imidlertid sagt opp av TONO i 2014, med virkning fra 2016, og siden den gang har TONOs ordinære konserttariff vært benyttet.

TONO tok ut forliksklage mot OFO i desember 2018 og saken ble brakt inn for Oslo tingrett 9. april 2021, der de mener at det OFO har betalt de siste årene er for lavt og ikke representere et «rimelig vederlag». OFO på sin side mener at de skal frifinnes for kravet og at de bare er forpliktet til å betale en forholdsmessig andel av vederlaget fastsatt i TONOs alminnelige konserttariff. OFO poengterer at det må være en sammenheng mellom vederlag og faktisk bruk av vernede verk, og at modellen ikke reflekterer den økonomiske verdien av fremføringene og ikke er i samsvar med det som er vanlig på området.

Oppsummering fra retten:

  • Retten bemerker at TONO ikke har hjemmel for eller anledning til å kreve inn vederlag for ikke-vernet musikk, og i så måte er konserttariffen per i dag ikke i overenstemmelse med hva som representerer et rimelig vederlag.

  • OFO var ikke forpliktet til å betale mer enn den ordinære konserttariffen for perioden 2018-2020.

  • Retten konkluderer med at det er billettinntektene som gir det beste utrykk for orkesterfremføringenes økonomiske verdi, og dermed verdien av rettighetene til fremføring som OFO har fått overdratt fra TONO. Det er ikke holdepunkter for å hevde at andel av OFOs statsstøtte skal tilfalle TONO.

– Vi er overrasket over at dommen ikke gikk i komponistenes favør, og vil anke dommen, sier adm. direktør i TONO, Cato Strøm.

Dommen er ikke rettskraftig.

Powered by Labrador CMS