Film og tv

Den norsk-pakistanske filmregissøren Deeyah Khan ble tirsdag tildelt Fritt Ords Pris for 2020.

Fritt Ords pris for dialog med ekstremister

Publisert Sist oppdatert

Filmskaperen Deeyah Khan ble tildelt Fritt Ords pris for 2020 for sin frimodige kamp for menneskeverd og ytringsfrihet.

På grunn av koronapandemien ble prisen først delt ut tirsdag i Den norske Opera og Ballett.

Deeyah Khan gikk på talerstolen og holdt en lang og gripende takketale for prisen – uten manus.

Hun er godt vant med å motta utmerkelser. To ganger er hun tildelt den internasjonale Emmy-prisen for beste dokumentar: Banaz – A Love Story i 2013 og White Right: Meeting the Enemy (norsk tittel: I møte med fienden) i 2018.

Men det var noe spesielt med Fritt Ords pris.

– Det betydde så enormt mye for meg at dere trodde på meg og gav med støtte i 2009. Da var jeg på et kritisk punkt i livet. Jeg hadde aldri sendt en søknad før. Dere trodde på meg og gav meg en sjanse til å realisere det jeg drømte om, sa hun i takketalen.

Deeyah Khan er en sanger, musikk- og filmprodusent, filmregissør og menneskerettighetsaktivist med norsk-pakistansk bakgrunn. Hun het opprinnelig Deepika Thathaal, og har fra 2002 vært kjent som Deeyah Khan eller kun Deeyah.

Banaz – A Love Story handler om æresdrap i innvandrermiljøer i Europa. I White Right: Meeting the Enemy (I møte med fienden, 2017) er Khan i personlige møter med amerikanske høyreekstremister. De to filmene er første og tredje film i en trilogi kalt Exposure. Også Islam's Non-Believers (2016) hører til den samme serien.

Deeyah Khan har dessuten skapt dokumentarene Jihad: A Story of the Others (2015) og America's War on Abortion (2020).

Deeyah Khan ble født i Oslo i 1977. Hun ble først kjent som musiker. I 1997 flyttet hun til London og deretter videre til USA etter å ha mottatt flere trusler fra det konservative pakistanske miljøet i Oslo.

Filmene Kahn lager kjennetegnes ved at hun går i dialog med mennesker hun er dypt uenig med- terrorister, høyreekstremister og radikale kristne abortmotstandere i USA

Hun tror på dialogen. Det er kun gjennom dialog ytringsfriheten kan overleve i stadig med polariserte samfunn, mener hun.

-Vi må lytte til hverandre, også de vi er fundamentalt uenige med. Vi må forsøke å forstå hva som ligger bak, hvorfor mennesker føler, tenker og handler som de gjør. Det betyr ikke at vi skal bli mer enige, sa Kahn i talen hun holdt.

Hun understreker hvor viktig det er at mennesker, også de mest ekstreme, får komme fram med det de tenker og føler. Hun tror ikke på at ytringsfriheten kan beskyttes ved å stenge noen ute.

Filmene hennes kjennetegnes av en ekte og respektfull dialog, men de er ikke tannløse. Hun stiller vanskelige og nærgående spørsmål. Svarene hun får kaster lys over menneskers eksistensielle livsvilkår – og hvorfor noen ender opp i med å tro på ekstreme løsninger.

Powered by Labrador CMS