Derfor bør du refinansiere smålån og kredittkort

av: Speqta
Publisert: 15. desember 2021 kl 14.07
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Ved å refinansiere og samle smålån og dyr kredittgjeld i et større lån kan du få både bedre vilkår, lavere renter og bedre økonomi. Refinansiering kan hjelpe deg å få orden privatøkonomien din

4 tips når du skal refinansiere 

 

1: Få oversikt over din økonomiske situasjon

Det viktigste du kan gjøre for din privatøkonomi er å skaffe deg oversikt. Se over hva du har i gjeld og sett opp et budsjett. Først da kan du ta grep og forandre din økonomiske hverdag. Har du mange lån uten sikkerhet som kredittkort og kan du få oversikt hos Gjeldsregisteret. 

2. Skaff deg oversikt over muligheter til refinansiering 

Når du refinansierer har du vanligvis to muligheter. Du kan refinansiere med sikkerhet i bolig eller samle tidligere lån i et samlelån med bedre rente.Et boliglån vil alltid være billigere enn eksempelvis et forbrukslån. Har du derimot ikke rom å refinansiere på bolig kan et forbrukslån være en løsning. 

Det finnes mange som tilbyr forbrukslån og boliglån i Norge. Skaff deg oversikt vilkårene og renten du har på det eksisterende lån og gjør en beregning av totalkostnaden du har i dag. Deretter kan du se etter andre alternativ og finne en løsning som blir billigere for deg.

3. Fokuser på følgende når du velger refinansieringslån

Når du skal velge refinansiering bør du se på flere faktorer som rente, totalkostnad og nedbetalingstid.

  1. Effektiv rente - denne renten viser alle omkostninger på lånet.

  2. Totalkostnad - hvor mye koster lånet totalt - altså gjennom hele låneperioden?

  3. Nedbetalingstid - hvor lenge må du betale på lånet?

Det er ikke noe poeng i å ta opp et nytt lån eller refinansiere forbruksgjeld dersom det ikke blir billigere for deg. Du bør derimot også veie for og imot ut fra din egen situasjon. Kanskje kan et nytt lån med lengre nedbetalingstid gi en dyrere totalkostnad men gi deg lavere måneds omkostninger?

4. Bruk en lånemegler

Renter og vilkår settes av banken etter en kredittsjekk. Det kan være store variasjoner mellom forskjellige banker og utlånere så det er smart å sende søknad til flere. Først da er du sikker på å får det billigste refinansieringslånet. 

Når du har bestemt deg og fått oversikt over hvilken låneform du vil ha kan du enten sende søknad til alle banker selv, eller bruke et lånemegler. Med en lånemegler sender du inn en søknad og får svar fra alle samarbeidspartnere den aktuelle lånemegleren har. Lånemeglere er både tidseffektivt og uforpliktende og stadig flere velger denne løsningen når de søker om refinansiering. 

 

Ledige stillinger – kulturjobb